Ny scorecardmodel

På denne side kan du læse meget mere omkring den nye scorecardmodel i Risika, som er blevet væsentlig bedre.

Du har måske læst eller hørt, at der kommer en ny og bedre scorecardmodel på Risika platformen. Hvis ikke, så frygt ej. Du kan læse omkring den nye model lige her. 

 

Den nye model bliver præsenteret på Risikas webinar d. 08.03.22 klokken 10 og bliver endelig lanceret d. 15.03.22. 

Indhold: 

Hvorfor en ny model? 

Der er flere årsager til, at vi har arbejdet på en ny scorecardmodel. Først og fremmest er vi altid på udkig efter den mest præcise model til at udregne kreditvurderinger. Derudover gør vi en dyd ud af at lytte til vores kunder og imødekomme jeres ønsker. 

Bedre model 

Den nye model er en væsentlig opgradering af vores tidligere scorecardmodel. Scorecardmodellen er den, som udregner alle kreditvurderingerne inde på Risika platformen og dermed Risika scoren. 

Uden at blive for teknisk, så har den nye model en AUC på 85%. Her havde den gamle model til sammenligning en AUC på 77%. Dette betyder, at modellen er mere præcis til at udregne kreditvurderinger end den tidligere. Du kan læse den tekniske forklaring længere nede på denne side. 

Modellen bliver derfor bedre i både Danmark og Norge. Modellen kan ikke bruges i Sverige og UK fra lanceringsdato, da den stadig kræver lidt arbejde. Dog er det noget, som den vil kunne på sagt samt i nye markeder. 

Vi har lyttet til dig

Vi har hørt flere sige at vores kreditmax er konservativt. Der har også været mange spørgsmål til hvordan en specifik virksomhed har fået den kreditvurdering som den har. Den nye model imødekommer begge disse aspekter. 

Du får nemlig mulighed for at få indsigt i, hvorfor en specifik virksomhed får den Risika score, som den gør. Som du kan se i billedet herunder, så er der fem parametre, som du kan udvide og læse mere om. Dette er med til at gøre vores kreditvurderinger endnu mere transparente. 

Derudover så er den generelle tendens ved denne nye model, at virksomhederne får en højere Risika score. Denne højere score føder naturligt over i en højere kreditmax. 

Skærmbillede 2021-10-28 kl. 19.43.58

NB!: Dette er et billede af den nye scorecardmodel med forklaring. Billedet er fra en tidlig version og udseendet kan derfor ændre sig en smule, når modellen er live. 

Den nye model i tal

I denne sektion kan du se, hvordan den nye model påvirker virksomhedernes Risika score i henholdvis Danmark og Norge

Den danske model 

Hvis vi sammenligner den nye model med den gamle: 

  • 65.2% af virksomhederne får en højere Risika score 
  • 17.7% af virksomhederne får en lavere Risika score 
  • 16.6% af virksomhederne får den samme Risika Score
  • 55.2% af virksomhederne har en score-ændring med mere end 1 

Den norske model 

Hvis vi sammenligner den nye model med den gamle: 

  • 76.6% af virksomhederne får en højere Risika score 
  • 10.0% af virksomhederne får en lavere Risika score 
  • 13.2% af virksomhederne får den samme Risika score 
  • 64.8% af virksomhederne har en score-ændring med mere end 1 


Hvad betyder det for mig, at der kommer en nye model? 

Kort sagt så betyder det, at du vil få langt mere præcise kreditvurderinger. Derudover er det også vigtigt at nævne, at du ikke skal gøre noget aktivt for at få vist den nye model. Risika platformen opdateres nemlig automatisk. Der er dog nogle få ting du skal være opmærksom på i forbindelse med implementeringen af den scorecard model.

Nedenstående er blot forslag, hvis du enten anvender Overvågning eller Kreditpolitik. 

Overvågning 

Hvis du har opsat en overvågning inde på Risika platformen, vil du formentlig blive mødt af nogle væsentlige ændringer når den nye model er live. Derudover vil du også få en væsentlig længere email med ændringer, hvis du har slået email notifikationer til. Dette skyldes, at mange virksomheder får en ny score. 

Det bliver muligt for jeres Admin at efterspørge en Excel-fil med alle de ændringer, som der kommer på jeres overvågede virksomheder. 

Kreditpolitik 

Da den nye model vil medføre mange scoreændringer og at modellen samtidig er mindre konservativ, kan det være en god idé at gå ind og revurdere jeres nuværende kreditpolitik. 

Personliggør dit layout

Ligesom på kredittjek-siden, så har du mulighed for at ændre layoutet af den nye scorecardmodel. Du får derfor mulighed for at personliggøre udseendet af Risika scoren med kreditanbefalinger og forklaring. Dette kan du nemt gøre ved at klikke på "Visning" oppe i højre hjørne, præcis som du plejer. 

NB!: Det er kun på din bruger, at layoutet vil blive lavet om. Det vil derfor ikke påvirke dine kollegaers adgange.

Det tekniske

Vi nævnte tidligere, at den nye model har en AUC på 85%. Men hvad er AUC? - AUC står for Area Under the Curve og er et begreb, der bliver brugt til at vurdere en models evne til at adskille positive og negative begivenheder.

I et tænkt eksempel skal en model adskille æbler og bananer fra hinanden. Her har vi et æble og en banan. Modellen skal nu vurdere sandsynligheden for, at æblet er et æble og bananen er en banan. 

Hvis modellen har en AUC på 50%, har den ingen forudsigelseskraft. Modellen vil i 50% procent af tilfældene vurdere, at æblet har større sandsynlighed for at være en banan, end bananen har.

Hvis modellen derimod har en AUC på 100%, så vil den hver eneste gang give æblet en større sandsynlighed for at være et æble, end for at være en banan. Den vil altså kunne skelne perfect mellem æbler og bananer.

Med en AUC på 85% vurderer modellen i 85% af tilfældene, at æblet har en større sandsynlighed for at være et æble, end bananen har.

En AUC på 85% eller derover er klassificeret som "Meget høj præcision". Vi er derfor meget stolte af en AUC på 85%.

Video af webinar